Mivel nálunk kiskortól kezdve vékonybélgyulladása is volt a gyereknek, szinte "fénnyel" táplálkozott. Rengszeresen hangoztatta, hogy vegetáriánus lesz, és a zöldségek javát elutasította. Azonban sok gyümölcsöt evett, édeset, süteményt, sültkrumplit, tésztát. Ugye ismerős?
Azt gondoltam majd kinövi, változik az ízlése, gyógyulnak a belei, és jobb lesz. Sajnos ez az étrend nem egészséges, és én vártam, egészen addig, míg diagnosztizálták gyerekreumával (JIA), és a gyógyszerek a betegségén nem javítottak fél éven át sem. Ezért elkezdtem egy egészségesebb étkezés felé fordulni. Gyakran vacsorára is azt eszi, ami ebédre volt, és nem ragaszkodunk a hideg reggelihez sem, ami általánosan megszokott a magyar kultúrában.( Már el is felejtettük lassan, milyen mindenhez kenyeret enni mindenhez.)
Sajnos nem akart megkóstolni új dolgokat, ezért bevezettem a heti egy nap új íz rendszert. És ha valami nem ízlett neki, akkor változtattam az arányokon, ízvilágon, hogy eredményre jussak vele. Persze sok irritációt okozó növényt el is hagytunk végleg, de ha utána olvastok az autoimmun étrendnek, tudni fogjátok, mit hagyjatok el. MI nem csinálunk tizsta étrendet, de már sokat haladtunk felé így is. Kis lépések gyakran eredményesebbek, mint a nagy ugrások!
A gyerekem most glutén, tejtermék és tojás mentes diétán van, valamint cukorszegényen étkezik. Mégis sokkal egészségesebb, és sokkal többet és jobb étvággyal eszik!
Nem váltottam meg a világot, ezért gyors és finom ételeket találhattok itt. Olyasmiket, amiket elfogadtunk kompromisszumként az eredeti ételek helyett. Jó olvasgatást!
Receptek:
Natúr csirkeszelet "törtkrumplival"
- Disznó, vagy kacsazsír
- csirkemell
- só, bors, foghagyma
- krumpli
- zeller vagy karallábé (vagy mindkettő) vagy édesburgonya
Kizsírozok kacsazsírral egy tepsit.
(Az állati zsiradék könnyen felszívódik, hasonló a szerkezete a disznózsírnak az emberéhez, ezért jobban hasznosul, mint a növényi olajok, és erősíti az idegrendszer, vagyis a gyerek láthatóan nyugodtabb, koncentráltabb tőle)
A csirkemellet megsózom, borsozom, tepsibe teszem, vágok rá foghagymát, és megsütöm. Nem lesz csípős, és legnagyobb meglepetésemre, ízlik neki.
A karalábét és vagy zellert a lábos feléig teszem felaprózva, másik felét megtöltöm krumplival. Együtt megfőzöm, és ízlés szerint ízesítem, törtkrumplit készítek belőle. Ha túl erős a zöldséges íz, az arány lehet 1/3 zöldség 2/3 krumpli is. Ha éppen édesburgonya van otthon, akkor azt teszek a zöldség helyett, de ha éppen sütőtök van otthon, akkor pedig azt. Rendszeresen váltogatom a zöldségeket a krumpli mellé).
(A gyerekem amugy, állítása szerint utálja a sütőtököt, a karalábét és a zellert.)
Sült csirkecomb rizibizivel
- Csirkecomb
- grill fűszerkeverék
- kacsazsír
- rizs
- répa, cukorborsó, spenót
- hajdina
Tepsit kizsírozom, húst befűszerezem, megsütöm. Rizst a zöldségekkel megfőzöm, kis vegetával, a spenótpépet (ha friss levelet használok, botmixerezem) csak az utolsó 2 percben keverem a rizshez. A hajdinát kedvem szerint teszem a rizshez, de fontos, hogy a hajdina csak negyedannyi legyen, mint a rizs, így alig érezni ki az ízét.
Nagyon jó vasforrás a spenót, és teljesen semleges íze van. Főzelékben a gyerekem nem hajlandó megenni.
Sült hal
alaszkai vagy norvég tengeri lazac filé
kevés kókuszzsír
só, bors
Ez lehet, hogy bután hangzik, de a norvég tengeri lazacnak van a legsemlegesebb íze és szaga, és pontosan ezért hajlandó a gyerek megenni. Próbáltam már neki cifrázni, rántani, szószozni, stb, minden halfajtát végigkóstoltattam már vele, de semmit nem hajlandó megenni, csak ezt az egyet, és ezt is csak akkor, ha így, szinte ízetlenül kisütöm a sütőben.
Köretnek lehet párolt zöldséget adni hozzá.
Spagetti
glutén mentes spagetti tészta vagy kínai üvegtészta
paradicsomszósz
darált disznóhús
fűszerek (majoranna, kakukkfű, rozmaring, babérlevél, petrezselyem)
disznózsír
foghagyma, hagyma
spenót, répa vagy cukkini
rizstejszín
Mi kipróbáltuk az összes gluténmentes tésztát, azt is ami zöldborsóból van, és azt is ami vöröslencséből. Még a borsósat megeszi, de sajnos a gyerek a sima kukoricából készült gluténmentes tásztát kedveli, de legjobban a kínai üvegtésztát. Megvallom a legizgalmasabb mindenképpen az üvegtészta, mivel "ehető üveg", és ez nagyon vicces. Ezen kívül az íze ennek a legsemlegesebb, bármilyen ízt felvesz, édeset, vagy sósat. Tehát kifőzök egy adag tésztát.
A szószt egy ideje magam készítem, nem veszek kész alapszószt, mert az üveges paradicsompüré nincs adalékanyagokkal tele, a spagettiszósz azonban igen. Disznózsíron lepirítom az apróra vágott hagymát, foghagymát és a darálthúst. A cukkinit lereszelem és megsózom, 15 percig állni hagyom, ekkor kiengedi a levét. Kinyomkodom. Hozzáadom a reszelt répát, vagy a reszelt cukkinit a szószhoz, ugyanannyit, mint amennyi húst teszek bele. (Ez egy üveg paradicsom szósz esetében kb 200 gr hús, és 200 gr zöldség). A cukkinit kénytelen vagyok a szószban elrejteni, mert máskülönben nem eszi meg a gyerek se nyersen, se grillezve, se rakottasként.
Ezután hozzáöntöm a paradicsomszószt, sózom és ízlés szerint fűszerezem. Amikor összefőttek az ízek, én az erős paradicsmízt enyhítem egy kevés rizstejszínnel. Ugyanekkor teszek hozzá egy marék spenótpépet is. Ezután tálalom. Akinek hiányzik a sajt, vehet hozzá vegán sajtot is, de mi nem szoktunk.
Cukkinis egybefasírt
csirkehús vagy darálthús
cukkini
hagyma
fűszerek ahogy a fasírozottat megszoktuk: őrölt paprika, foghagyma,só, vagy bors
szezám mag őrlemény
Ízlés szerint krumpli, vagy csicsóka
Ha csirkehúsom van, botmixerrel összeturmixolom pépesre. Ugyanannyi cukkinit mint amennyi a hús lereszelem, megsózom, 15 percig állni hagyom, majd kinyomkodoma levét. Nem kell amiatt aggódni, hogy a hús nem áll össze tojás vagy keményítő nélkül, mert összeáll. Megfűszerezem ízlés szerint. A cukkini sokat könnyít rajta, de ha mégis szeretnénk tartalmasabbra, lehet be még főtt krumplipürét/ főtt csicsókapürét is tenni, de ez esetben fele annyi cukkini kell bele. Egy tepsit kizsírozok, és kedvem szerint vagy egybe öntöm bele a masszát, vagy gombócokat gyúrok és úgy állítgatom bele. Kisütöm. Ha valaki szeretné, sütés előtt gm mentes prézlibe vagy szezámmag őrleménybe forgathatja. Mi nagyon szeretjük a mákdarálóban megdarálni a szezámmagot és prézliként használni, de a szezámmag egyben is rászórható a húspépre.
Húsleves
Ezt azt hiszem nem is kell bővebben leírnom. A csirkefarhátat kb 3 órán át főzöm. Így nagyon finom telt íze lesz a levesnek. Csak a harmadik órában tezsem bele a zöldségeket, és a csalás még az benne, hogy gyakran kerül bele egy marék spenót is. Néha csicseriborsó, vagy vöröslencse, vagy hajdina. Így ezek íze is elveszik a levesben.
Cukorborsó pörkölt
vagy csicseriborsó pörkölt
Csirkepörkölt
Finomfőzelék
mango chicken
https://www.youtube.com/watch?v=M1MG2i3YsPs
A gyerekek egyszerűen rajonganak érte.
Gyümölcs shake- uzsonnára vagy tízóraira (köztes étkezésre)
kókusztej
friss gyümölcsök
cékla vagy avokádó
1 ek protein por (Lebepur protein bowl-mogyorós vagy kókuszos)
Ez a gyümölcsshake attól trükkös, hogy sok gyerek (akárcsak az enyém) önmagában, vagy sósan, vagy savanyúságként nem hajlandó megenni a céklát. Sem az avokádót. A gyümölcsök között azonban az avokádó íze elveszik, és lehet általa "zöld shake"-et készíteni. A céklának erőteljesebb az íze, ezért itt sok gyümölcshöz kevés céklát lehet csak pürésíteni, azonban remekül színez, lehet belőle "rózsaszín-shake"-et készíteni. A cékla(nyersen) ezen kívül nagyon egészséges is. Ha "lila shake"-et szeretnétek készíteni, áfonyával szinezzétek meg. Tapasztalatom szerint, ha azonban sokféle színű gyömölcsöt kevertek össze, akkor halvány barna lesz a shake. A bele tett protein por egyszerűen tartalmasabbá teszi a gyümölcs-shaket, de két decihez ne adj egy lapos evőkanálnál többet, mert megváltoztatja a pép sűrűségét, és a mogyorós esetében az ízét is.
Zalai palacsinta
élesztő
kókuszliszt és Schär gm liszt 1:1 arányban, vagy lehet riszliszttel is 1:1:1 arányban
1 teáskanál erithryt
Alma
fahéj
disznózsír
Az élesztőt felfuttatom, vagy ha szárazélesztő, belekeverem a tésztába. Az almát lereszelem, és csak annyi lisztet teszek hozzá, hogy összeálljon tőle. Az alma a domináns összetevő. Fahéjjal és egy minimális édesítőszerrel (kellemesebb az íze akármilyen picit is teszünk bele) ízesítjük. Kevés disznózsírt használok olaj helyett és kerek apró gofrikat (kb 4-5 cm átmérűeket) sütök belőle. Az élesztővel jobban működik, mint sütőporral, tojás nélkül is, de némi rutinnal már sütőporral is jobban működik. Mi csak úgy magában esszük, vagy friss gyümölccsel.
Goffri
A goffri csodája az, hogy nagyon jól variálható, amit egy szendvicssütőben is ki lehet sütni. Mindig kicsit más, és a gyerekeim mindig imádják. Mindig zsiradéknak disznózsírt vagy kókuszzsírt használok. Alábbi variációkban szoktam keverni:
- gesztenyemassza (cukrásztól, cukormentes, vagy cukorszegény, adalékmentes), és némi gm liszt, csak a ragadás végett.
- reszelt alma, kókuszliszt, kevés gm liszt, fahéj, egy teáskanál erithryt
- banán, kókuszliszt, kevés gm liszt, kakaópor, egy teáskanálnyi cukor vagy édesítőszer
Igazából kitalálható bármely variáció, tehetünk bele mazsolát is, vagy turmixolhatunk bele körtét. A gesztenyemassza is elég jól ragaszt, de önmagában nem elég a gm liszt nélkül.
Legtöbbször friss gyümölccsel esszük, néha lekvárral. Vannak már piacon cukormentes lekvárok is, de főzhettek is magatoknak.
Gyümölcs-pizza
Gm liszt-Schär, de lehet keverni kókuszliszttel, vagy gesztenyeliszttel is, akkor egészségesebb
sütőpor
víz
lekvár ízlés szerint (nálunk baracklekvár)
banán, áfonya, alma, mangó, barack- nekünk ezek az ízkombinációk ízlenek, de lehet próbálkozni mással is
A tésztához összekeverem a hozzávalókat: liszt víz, sütőpor. Kinyújtom vékonyra egy sütőpapíron (sokszor már eleve a lapos sütőlapon is), megkenem vékonyan lekvárral, felaprítom a gyümölcsöket és ráteszem a pizzatésztára. 10-15 percig sütöm.
Ál- túrógombóc
-
10 dkg köles
-
5 dkg gm kenyérmorzsa
-
1 kk kókuszolaj
-
1 dl növényi tej kb.
-
ízlés szerint cukor/ erithryt, pár csepp citromléA kölest az enyhén megédesített növényi tejben (kókusztejjel a legfinomabb, de lehet mandula vagy rizstej is) gyakorlatilag túlfőzöm. Akkor lesz jó puha és könnyen gyúrható. Hagyom kihűlni, majd teszek hozzá citromlevet. Gombócokat gyúrok belőle, és a kókuszolajon, vagy zsíron lepirított gm zsemlemorzsában meghempergetem. Lekvárral tálalom.Quinona pudiggal, áfonyaszemekkelquinonakókusztejek. Erithryt vagy mézáfonya (fagyasztott, vagy friss)csokipuding (vagy frissen főzött, vagy készen vett)Ez az egyik kedvenc reggelink műzli helyett. Megfőzöm a quinonát (el is lehet tárolni hűtőben pár napig, ha sok lett) édesített kókusztejben. Főzök pudingot hozzá: Növényi tejbe keverek egy kis gm Schär lisztet, nekünk a keményítő nem ízlik, ragacsos lesz tőle. Kipróbálhatod riszliszttel is. Ha kihűlt, egy kanál mézzel édesítem a pudingot. Összekeverem az áfonyát, főtt quinonát és a pudingot, és kész a reggeli.Ez az egyik kedvenc reggelink, műzli helyett.Avokádó pudingavokádókókusztejszínkevés mézkakaóporMi csak tiszta, sütéshez használatos kakaóport használunk. Nem olyat, amiből kakaóital készül. Az avokádót és a egy kevés kókusztejszínt össze kell turmixolni, és kedv szerint tenni bele kakaóport és egy kevés mézet. Állaga és íze is hasonlít a hideg csokipudingra. Villámgyorsan kész, mert nem kell főzni, és nagyon jó nasi.Fagyi helyett csak-a-díszbanánkakaóporkevés mézvegán tejszínhabtörökmogyoróFőzök egy kevés csokiszószt kakaóporból és mézből. Épp csak egy fél percig, hogy folyékonyabb legyen. Felszeletelem a banánt, ráöntöm a csokiszószt és tejszínhabot fújok a tetejére. Mogyoróval díszítem. Ez is egy olyan gyors nyalánkság, mint az avokádó-puding, és egészségesebb, mint a sima fagyi.Sütőtökös, almás pitesütőtök (lehet fagyasztott is)- a hokaido tök finomabbalmafahélyerithrit vagy kókuszvirágcukor vagy mézpiskótatésztáhozgm lisztsütőporvízerithryt vagy kókuszvirágcukor- 500 gr liszthez csak 150 gr cukrot teszekA piskótatészta összetevőit összekeverem, a tepsit disznózsírral kikenem, a sütőtököt megfőzöm és botmixerrel megpürésítem, és ugyannyi reszelt almával összekeverem. fahéjjal és egy-két kanál mézzel ízesítem. A tésztát a tesibe egyengetem, ráteszem a sütőtökös-almás masszát és megsütöm. Általában a tészta a vékonyabb, és a "töltelék" a vastagabb.Ál-keksz-szalámi
- 3 dl kókusztej
- 20 dkg porcukor vagy erithryt
- 4-5 dkg kakaópor
- 20 dkg margarin vagy kókuszzsír
- 50 dkg darabolt dió, vagy akár darált dió
- rumaroma vagy rum (ízlés szerint)
- A tejből, porcukorból, a kakaóból és a vajból sűrű szirupot főzünk.
- A diót egy tálban összetördeljük, hozzáaadjuk az apróra vágott diót, és belerakjuk a rumot, majd összekeverjük a kakaós sziruppal.
- A masszát sütőpírra öntjük, és rúd formájúra tekerjük. Fogyasztás előt alaposan lehűtjük.